Работење

Антонио Зрилиќ: Мајстори на синџирот на снабдување

15 Nov 2023

Мајсторите на синџирот на снабдување не само што даваат примери за други компании во индустријата, туку и поттикнуваат иновации и подобрувања кои имаат позитивен ефект врз одржливоста, ефикасноста и еластичноста на синџирите на снабдување низ целиот свет. Нивните стратегии и практики треба да ги користат нашите организации што сакаат да постигнат супериорни резултати во управувањето со синџирот на снабдување.

Автор: Антонио Зрилиќ, основач на „Логико“

Во претходниот текст ја објавивме топ-листата на „Гартнер“ за синџирот на снабдување за 2023 година. Оваа листа со најдобри синџири на снабдување за 2023 година ги прикажува водечките компании кои се фокусирани на иновации, одржливост и зголемување на агилноста во синџирите на снабдување. Компаниите од листата се преклопуваат со најдобрите светски компании, па затоа е добро да се следат нивните синџири на снабдување. Тие сочинуваат од 60 до 80% од вкупниот бизнис на овие компании.

Мајстори на синџирот на снабдување

Ако ви недостигаат некои од врвните компании на листата на „Гартнер“, тогаш сте во право. „Гартнер“ издвои посебна категорија на компании кои ги нарекува „Мајстори на синџирот на снабдување“ - тоа се компании кои во изминатите 10 години (од 2013 до 2023 година) барем седум пати постигнале најдобри резултати на листата.

Овие компании се вистински лидери во областа на синџирите на снабдување и претставуваат примери на извонредност и иновации.

Еве некои од компаниите вклучени во списокот за мајстори на синџирот на снабдување за 2023 година:

„Амазон“ се издвојува по својата постојана посветеност на животната средина, општествената одговорност и управувањето со синџирот на снабдување. Посебно внимание е посветено на отворањето нова локација во Калифорнија, која ќе биде првиот сертифициран објект со нула емисија на јаглерод според стандардите на Меѓународниот институт за животна иднина (ILFI). Исто така, „Амазон“ продолжува да го зголемува уделот на производи што ги продаваат трети страни на платформата Amazon.com. Со подобрување на организацијата и технолошката консолидација, „Амазон“ ја зголемува ефикасноста на својот бизнис.

Не може да се игнорира улогата на мајсторите на синџирот на снабдување во обликувањето одржливи, ефикасни и еластични синџири.

„Проктер & Гембл“ демонстрира посветеност на дигитална трансформација, продуктивност на портфолиото и оперативна извонредност преку насочена сегментација и ригорозни контроли. Ги поддржува внатрешните иновации преку формално признавање на индивидуалните и тимските придонеси за одржливост. Нејзината иницијатива за еднаквост и инклузивност во фабриката во Гоа, исто така, беше препознаена како големо откритие за човечки ресурси од Gartner's Power of Professions Supply Chain Awards.

„Унилевер“ го преобликува својот синџир на снабдување за да постигне одржлив пораст со фокусирање на одредени производи и нивна транзиција во нови, растечки категории. Исто така, ја преструктурира организацијата во помали одделенија за да го забрза и подобри процесот на донесување одлуки. Компанијата продолжува да демонстрира лидерска позиција во областа на одржливоста, така што постигна 13% напредок кон целта за намалување на ефектот на стаклена градина до 2030 година.

„Епл“ продолжува да се фокусира на диверзификација и еластичност на својот синџир на снабдување. Компанијата продолжува да ги подобрува своите перформанси во областа на животната средина, општествената одговорност и управувањето со синџирот на снабдување. Забележано е зголемување од 30% во употребата на чиста енергија за една година, а повеќе од 200 доставувачи се обврзаа да ги намалат своите емисии за еден милион метрички тони јаглерод до 2025 година. Исто така, го намали ризикот од организациско реструктурирање и ја подобри еластичноста на својот синџир на снабдување.

Основите на успехот и долгорочната конкурентност

Листата на „Гартнер“ за топ-25 во синџирот на снабдување за 2023 година потврдува дека овие компании постојано постигнувале исклучителни резултати низ годините. Нивната посветеност на животната средина, општествената одговорност, иновативноста и оперативната извонредност се клучни фактори за нивниот успех.

Мајсторите на синџирот на снабдување не само што даваат примери за други компании во индустријата, туку и поттикнуваат иновации и подобрувања кои имаат позитивен ефект врз одржливоста, ефикасноста и еластичноста на синџирите на снабдување низ целиот свет. Нивните стратегии и практики треба да ги користат нашите организации што сакаат да постигнат супериорни резултати во управувањето со синџирот на снабдување.

Забрзувањето на технолошкиот напредок, промените во побарувачката на потрошувачите и зголемувањето на свеста за одржливоста ќе создадат нови предизвици и можности во областа на управувањето со синџирот на снабдување. Мајсторите на синџирот на снабдување се лидери кои успешно се справуваат со овие предизвици и ја обликуваат иднината на индустријата на синџирот на снабдување. Нивната посветеност на одржливост, дигитална трансформација и оперативна извонредност ги поставува темелите за успех и долгорочна конкурентност.

Преку нивните иновативни пристапи, партнерства со доставувачи и континуирано инвестирање во технологијата, мајсторите на синџирот на снабдување остануваат во првите редови на индустријата и ги инспирираат другите компании да го следат нивниот пат кон супериорно управување со синџирот на снабдување. Нивната улога во обликувањето одржливи, ефикасни и еластични синџири на снабдување не може да се игнорира бидејќи тие придонесуваат за постигнување на целите за одржлив развој и создавање позитивни промени во светот на синџирите на снабдување.@InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира. 

Се вчитува следна вест...