Свет

Германија: Силната кинеска побарувачка го поттикнува порастот на извозот на вино

14 јун 2024
Германскиот извоз на вино се зголеми за 9 отсто на годишно ниво во првиот квартал од 2024 година, односно на 92 милиони евра, главно поради...

Русија: „Магнит“ рециклира 100% од својот пластичен отпад

14 јун 2024
Во својот петти Извештај за одржливост за 2023 година трговецот објави дека започна да рециклира 100% од сопствениот пластичен отпад.

Италија: „Барила“ инвестира 300 милиони евра во одржливост во 2023 година

14 јун 2024
Компанијата, како дел од новиот Извештај за одржливост, објави дека инвестирала 300 милиони евра во 2023 година во одржливост и иновации.

САД: „Волмарт“ воведува дигитални цени во 2.300 продавници

13 јун 2024
Дигиталните цени се очекува да бидат воведени во овие продавници до 2026 година.

Германија: dm дрогерие маркт го декарбонизира својот синџир за снабдување

12 јун 2024
Оваа стратегија главно го вклучува транспортот на големи далечини од добавувачите кои се наоѓаат во Белгија, Германија, Франција и...

Германија: Големите пиварници бележат пад на продажбата

12 јун 2024
Големите пиварници минатата година произвеле 162 милијарди литри, или 2,2 отсто помалку во однос на 2022 година, соопштија од „Бартхас“.

САД: „Браун Форман“ оствари заработка над очекувањата

12 јун 2024
Во една ваква предизвикувачка година „Браун Форман“ остана агилен и фокусиран на долгороќниот раст на нашите брендови и на нашата...

Велика Британија: „Дијаџио“ со помош на ВИ ги истражува трендовите кај коктелите

11 јун 2024
Од компанијата соопштуваат дека оваа алатка ги идентификува трендовите и случувањата во секторот за храна и пијалаци преку следењето...

Русија: „Магнит“ инвестира во нов дистрибутивен центар

11 јун 2024
Се очекува дистрибутивнито центар кој ќе биде во вредност од 10 милијарди рубљи, целосно да биде оперативен до крајот на годинава, а во...

Италија: „Фереро“ ќе лансира веганска Nutella

10 јун 2024
Иако сѐ уште не се познати точните датуми и локации каде ќе биде лансиран новиот производ, веројатно Италија и Германија ќе бидат меѓу...

ФАО: Цените на храната во светот бележат пораст

10 јун 2024
Индексот на ФАО на цените за основните прехранбени производи во мај пораснал за 0,9 отсто во однос на ревидираната вредност во април и во...

Бразил: „Унилевер“ инвестира во развојот на производните капацитети

10 јун 2024
Од компанијата додаваат дека оваа инвестиција овозможи фабриката да биде висикотехнолошка, користеќи ВИ и подобрување на ефикасноста...
Вчитува уште новости...