Колумни

Колумна во понеделник: Понеделник: Што правиме сега?

23 мај 2022

Како почеток на работната недела, понеделник ви дава шанса да почнете сè од почеток 52 пати годишно! - Дејвид Двек

Пишува: Оливера Ќирковиќ, маркетинг директор, „Универекспорт“

Понеделник - симбол на почетокот, симбол на голем број прашања... Како да го направите понеделник најсладок ден, како од него да го добиете петок или викенд?

Како да се насочи стратегијата, кога нема лесни одговори? Како до успешен рецепт, формула за сложени и динамични ситуации? Традиционален, герила пристап, иновација, интуиција?

За оние со многу години зад себе, како и за оние со многу помалку, понеделник е симбол на почетокот, а глобалната реалност ги нуди најнепредвидливите вторник, среда, четврток... досега!

Кризна состојба на глобално ниво - многу прашања на локално ниво.

Немам амбиција (претензии) да понудам одговори на прашањата кои ќе ве задоволат, туку блага патолошка потреба за рационализирање на ситуацијата каде што има сè повеќе информации и прашања, а сè помалку суштина.

Можеби треба да размислиме да го предупредиме Рубен Блејдс дека стануваме најдоброто информирано општество што некогаш умрело од незнаење. Всушност, би сакал да го појаснам моето сфаќање, има сè повеќе информации, а сè помалку луѓе кои успешно ги „читаат“ и користат.

Ако сакаме глобално да се трансформираме во нашиот микросвет, наш пазар, нашите прашања се исти како и секаде во светот, но нашите мисли сè уште се малку поинакви. Зошто?

Што го прави нашиот понеделник различен и подобар?

Нашиот понеделник е различен, создаден е на адаптација, на многу несакани студии на случај, на многу глобални и последователни микролокациски „штрајкови“.

Восхитот од хероите Андриќ го замени со сомнеж дека поразените можат подобро да го видат светот. Па, може да се каже дека сме во подобра позиција во таа смисла... Вратата многупати ни се тресна пред нос, што интуитивно научивме да ја бараме можноста некоја друга врата да не се отвори. Некој сигурно ќе се исплаши од звукот на вратата што треснува, кога ќе го слушне првпат.

Секако, целта не е да се прикаже некого како губитник, туку тоа всушност укажува на постоење на причина за градење на специфична ментална структура, која во сите деловни ситуации неверојатно се регенерира и се однесува како феникс. Затоа овде понеделник е поинаков.

Нашиот народ вели: На мачките им е до игра, а на глувците до живот. Ако имаме вграден механизам на субјективен пристап, веќе ви е јасно кои сме во оваа глобална игра.

Значи, кога станува збор за глобални настани, нашето однесување може да биде само реактивно. Дали некој знае подобро од нас?

Многупати составуваме мозаик со кофа охо лепак и недостаток на делови.

Понеделник е најдобриот ден за почеток.

Конечно, еве една интересна гледна точка и вечната дилема, да почне следниот понеделник...

https://sikic.wordpress.com/2013/11/15/zatvorenikova-dilema-1/ @InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира. 

Се вчитува следна вест...