Актуелно

Тема на InStore: Насока за развој на многу категории

09 мај 2024

Од проширувањето на инвестицискиот сектор до зголемената свест и достапноста на производите од канабис, секторот претрпува значителна промена и развој на нови производи во повеќе категории

Приреди: Редакцијата на InStore

Во 2024 година европската индустрија за канабис покажува значителен пораст и трансформација, поттикнати од менувањето на преференциите на потрошувачите, регулаторниот напредок и технолошките иновации. Од проширувањето на инвестицискиот сектор до зголемената свест и достапноста на производите од канабис, секторот претрпува значителна промена.

Диверзификација на инвестицискиот сектор:

Иако традиционално се поврзува со фармацевтските производи и рекреативната употреба, европската индустрија за канабис сега доживува диверзификација во инвестициските сектори. Додека фармацевтските производи остануваат фундаментални, со континуирано истражување за медицински апликации и канабиноидни терапии, другите сектори стануваат популарни. Особено е забележлив порастот на инвестициите во козметиката и исхраната.

Трендови што влијаеја развојот на CBD производите во Европа во 2023 година се свеста на потрошувачите, иновациите, следење на регулаторните случувања и фокусот на квалитетот и одржливоста.

Козметика и исхрана

Во секторите козметика и храна се очекуваат поголеми инвестиции во 2024 година. Соединенијата добиени од канабис, како што е CBD (канабидиол), сè повеќе се препознаваат по нивните потенцијални придобивки за нега на кожата, вклучувајќи антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Ова доведе до интеграција на CBD во различни производи за нега на кожата, од серуми до хидратантни кремови, задоволувајќи ја растечката побарувачка за природни и холистички решенија за убавина.

Слично на тоа, прехранбениот сектор е сведок на зголемување на производите со канабис. Додатоците во исхраната, пијалаците и бонбоните со CBD стануваат многу популарни кај потрошувачите кои се свесни за здравјето и бараат алтернативни решенија за благосостојбата. Бидејќи свеста за потенцијалните здравствени придобивки од канабиноидите продолжува да расте, се очекува да се зголеми побарувачката за производи збогатени со канабис, што ќе поттикне понатамошни инвестиции и иновации во секторот.

Во 2023 година европскиот пазар за CBD козметика и храна бележи пораст, поттикнат од неколку клучни трендови:

1. Зголемена свест на потрошувачите: свеста за потенцијалните придобивки од CBD во козметиката и храната се зголемуваше кај европските потрошувачи. Како што луѓето стануваат подобро информирани за терапевтските својства на CBD, така бараат производи што ја вклучуваат оваа супстанција во нивните рутини за убавина и здравје.

2. Проширување на разновидноста на производите: европските потрошувачи веројатно имаа можност да видат зголемена разновидност на CBD производи од козметиката и исхраната. Од компаниите се очекуваше да иновираат со нови формулации, како што се CBD серуми, кремови, па дури и шминка во козметичкиот сектор, како и различни грицки, пијалаци и состојки за готвење збогатени со CBD во исхраната.

3. Квалитет и транспарентност: со зголемената конкуренција се зголемува акцентот на квалитетот и транспарентноста на производите. Потрошувачите бараат производи направени со висококвалитетни екстракти од CBD, извори од доверливи доставувачи, како и транспарентност за состојките, методите на екстракција и сл.

4. Регулаторен развој: регулаторните рамки за производите со CBD се менуваат низ Европа. Додека некои земји веќе имаат воспоставено јасни регулативи за CBD за секторите козметика и исхрана, други сè уште се во процес на развивање или усовршување на нивните упатства. Овие регулаторни случувања би можеле да влијаат врз динамиката на пазарот, вклучувајќи ги достапноста на производите, барањата за етикетирање и маркетинг-стратегиите.

5. Малопродажба: храната и козметиката збогатена со CBD станаа сè подостапни преку различни канали за малопродажба. Покрај специјализираните продавници за CBD и онлајн-трговците, во супермаркетите, продавниците за здрава храна и бутиците за убавина сè почесто може да се најдат ваков тип производи збогатени со CBD.

6. Одржливост и етички практики: бидејќи еколошката и социјалната свест продолжи да расте кај потрошувачите, се зголемува побарувачката на производи CBD произведени со одржливи и етички практики. Компаниите што им даваат приоритет на фактори како што се органско земјоделство, фер трговија и еколошки пакување, веројатно ќе имаат добри резултати кај еколошки свесните потрошувачи.

Овие трендови го одразија развојот на CBD производите во Европа во 2023 година. Сепак, се очекува фокусот и понатаму да продолжи да биде на свеста на потрошувачите, иновациите, следење на регулаторните случувања и фокусот на квалитетот и одржливоста.

Додатоците во исхраната, пијалаците и бонбоните со CBD стануваат многу популарни кај потрошувачите кои се свесни за здравјето и бараат алтернативни решенија за благосостојба.

Зголемена свест и достапност

Еден од најзначајните трендови во 2024 година е зголемената свест и достапноста на производите збогатени со канабис. Бидејќи регулаторните бариери продолжуваат да се уриваат низ Европа, потрошувачите стануваат поедуцирани за потенцијалните здравствени придобивки од канабиноидите. Оваа зголемена свест ја поттикнува побарувачката и создава повеќе простор за производи со канабис на полиците на супермаркетите.

Потрошувачите бараат опции со CBD не само за нивните потенцијални здравствени придобивки, туку и за нивната разновидност и практичност. Од CBD пијалаци до грицки и производи за нега на кожа, овие производи стануваат сѐ попопуларни, привлекувајќи широка демографска група на потрошувачи.

Технолошкиот развој на Западен Балкан

Западен Балкан станува центар на технолошкиот развој во индустријата за канабис. Со поволна регулаторна средина и растечки претприемачки екосистем, земјите во регионот користат технологија за поттикнување на иновациите и ефикасноста во одгледувањето, преработката и дистрибуцијата на канабис.

Новите технолошки иновации, како што се напредните техники на одгледување, прецизното земјоделство и решенијата за синџирот на снабдување базирани на блокчејн, ја менуваат индустријата за канабис во Западен Балкан. Овие иновации не само што ја подобруваат продуктивноста и стандардите за квалитет, туку ги подобруваат и транспарентноста и пазарите низ целиот синџир на вредност.

Европската индустрија за канабис во 2024 година е обележана со диверзификација на инвестицискиот сектор, со значителен фокус на козметиката и на исхраната. Зголемената свест и достапноста на производите збогатени со канабис ја поттикнуваат побарувачката и создаваат нови можности во супермаркетите и специјализираните малопродажни места. Во меѓувреме, регионот на Западен Балкан е во првите редови на технолошкиот развој, користејќи иновации за да ја поттикне индустријата напред. Бидејќи регулаторните рамки продолжуваат да се развиваат и преференциите на потрошувачите се менуваат, европскиот пазар на канабис е подготвен за континуиран пораст и трансформација во наредните години.

 

 @InStore.mk
Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземањето авторски содржини (текстови и фотографии) од оваа страница е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира. 

Се вчитува следна вест...