IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Петок, 23.06.2017 || Нова аквизиција на „Лаваца“  |  „Диаџио“ доби одобрение за нова дестилерија  |  Bacardi е најпродаван рум во светот  |  „Мари Бризар“ оживува ликер од „Титаник“  |  „Данон“ го зголеми профитот за 20 отсто  |  „Амазон“ го купува „Хол фудс“ за 13,7 милијарди долари  |  Очекувајте го јунскиот број на InStore   |  „Дневни соби“ од Chipsy за студентите  |  Повеќе од 85 брендови пиво во Maxi  |  „Макпрогрес“ со пораст на извозот  |  Млеко, сирење и путер – само од животинско потекло  |  Нова инвестиција на „Империал тобако“  |  Лошата жетва може да влијае на поскапување на брашното и на лебот  |  Понеповолни очекувања во преработувачката индустрија  |  Прв отворен ден на GS1 Македонија  |  „Ероски“ ги намали загубите  |  „Алди“ затвора 32 продавници  |  „Теско“ тестира роботизирана достава  |  СКМ пристапи кон „Патот на свилата“  |  „Млекара Шабац“ гради фабрика во Русија  |   ||
   

Словенија: Старите семиња од Словенија во маркетите на „Шпар“

18.03.2017

Семиња од старите словенечки сорти овошје и зеленчук ќе им бидат достапни на потрошувачите во трговскиот синџир „Шпар" во Словенија, како резултат на акцијата на компаниите „Шпар" – Словенија и „Семенарна Љубљана", соопштија компаниите.

Со акцијата SPAR Kot Nekoč („Шпар - како некогаш"), чија цел е зачувување на автентичните словенечки градинарски култури, на потрошувачите за почеток ќе им се нудат пакувања од старо семе за 23 автохтони сорти семиња — разни видови салати, домати, пиперки, грав, кромид и моркови.

Предностите на автохтоните сорти, се многукратни: прествавуваат непроценливо, специфично културно наследство, приспособени се на локалните услови на поднебјето и земјата, отпрони се на штетни болести на растенијата и се темел на самоодржливоста во исхраната и придонес кон зачувување на биолошката разноличност на Словенија, оценуваат во „Шпар" – Словенија.

Според Светската агенција за храна (ФАО), 75 отсто од видовите растенијата што се користеле во исхраната се засекогаш изгубени. Околу 60 отсто од исхраната во светот се базира на само три вида житни растенија: пченица, ориз и пченка.

Светското движење Slow Food укажува дека само во Индија, во Кина и во Мексико има илјадници видови ориз и пченка што традиционално се одгледувале, но на пазарот се достапни само неколку хибридни сорти, развивани во гигантите на индустријата со семиња.


Назад
 

 
 
 
back to top