IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Сабота, 24.02.2018 || „Маџид ал Футам“ отвора уште 100 објекти „Карфур“  |  „Диа“ оствари бруто-продажба во износ од 10 милијарди евра  |  Рамљак поднесе неотповиклива оставка  |  Пораст на „Шпар“ од 6,5% по проширувањето  |  За 40-от роденден, Стоби Флипс во вселената  |  Успешно спроведена докапитализација на „Бадел 1862“  |  „Нектар“ закупи најголемо земјиште во Владичин Хан  |  „Фереро“ ќе лансира сладолед Kinder, кој ќе го произведува „Унилевер“  |  dm најави партнерство со „Деметер“  |  „Универекспорт“ ја демантираше поврзаноста со лажната наградна игра  |  „Рекит Бенкисер“ најавува финансиско заздравување  |  Наскоро лабораторија за контрола на квалитетот на карловачките вина  |  „Алди норд“ и „Алди зид“ ќе соработуваат во натпреварот со „Лидл“  |  Турци заинтересирани за изградба на најголемата кланица  |  „Амазон“ отвора неколку дистрибутивни центри  |  Американците се „жедни“ за Corona  |   „Лидл“ ја отвори 93. продавница  |  Успешна година за „Шпар“  |  Извозот кон Русија зголемен за 10,6%  |  Пазарот на пакувана вода вреди 2,8 милијарди евра  |   ||
   

Свет: Незначително намалување на цените на храната во ноември

07.12.2017

Индексот на цените на храната во ноември годинава во просек изнесувал 175,8 поени, односно бил за 0,5% понизок во однос на октомври и речиси за 2,3% повисок во однос на ноември минатата година, денеска објави Организацијата за храна и земјоделство (ФАО).

Остриот пораст на цената на шеќерот и на растителните масла, во голема мера бил неутрализиран од падот на вредноста на млекото и на млечните производи, а меѓународните цени на житарките и на месните производи, останале релативно намалени.

  • Индексот на цените на житни културиво просек изнесувал 153,1 поени во ноември годинава, речиси непроменет во однос на октомври, но зголемен за 8,3% во споредба со ноември 2016 година.
  • Во ноември годинава, индексот на цените на растителните масла во просек изнесувал 172,2 поени, што е пораст за 1,2% во однос на претходниот месец. Минатиот месец цените на маслата го достигнаа максималното годишно ниво, а порастот главно се рефлектира преку повисоките цени на маслата од соја и од маслодајна репка, како и на сончогледовото масло.
  • Индексот на цените на млекото и млечните производи во просек изнесувал 204,2 поени во ноември, што е пад за 4,9% во споредба со претходниот месец. Тоа е втор последователен месец на нагло опаѓање, но индексот сè уште е за 9,6% повисок од ноември минатата година.
  • Во ноември годинава, индексот на цените на месото* во просек изнесувал 173,2 поени, речиси непроменет во однос од ревидираната октомвриска вредност. Цените за свинското месо се намалуваат трет месец по ред, како и на овчото месо, кои бележат пад втор последователен месец. Спротивно на тоа, цените на говедското месо се зголемуваат трет месец по ред, а цените на месото од живина, остануваат стабилни.
  • Ноемврискиот индекс на цените на шеќеротво просек изнесувал 212,7 поени, за 4,5% повисок во однос на октомври, но дури за 26% понизок од истиот месец минатата година.

* За разлика од другите групи, поголемиот дел од цените што се користат за пресметка на индексот на цените на месото, не се достапни кога се пресметува и објавува овој извештај. Вредноста на индексот на цените на месото е изведена од комбинација на проектираните и на забележаните цени.

 
Индексот на цените на храната на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО) ја мери месечната промена на меѓународните цени на потрошувачката кошница. Тој се состои од просекот на индексите на цените на петте групи прехранбени производи, пондерирани со просечните извозни удели на секоја од групите.


 


Назад
 

 
 
 
back to top