IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Недела, 20.05.2018 || Едукативен и инспиративен ден за паметење  |  Утре се одржува 4. FMCG Summit Скопје 2018  |  „Игло“ ја зголеми продажбата за 15%  |  Ванилата поскапа од среброто  |  Нова инвестиција на „Даути комерц“  |  Потрошувачите ги избраа производите на годината  |  „Хенкел“ останува посветен на продолжување на порастот  |  Цените на индустриските производи пониски на месечно, повисоки на годишно ниво  |  Решенија за поефикасно и поефективно работење  |  Преработувачите очекуваат поголема конкурентност на домашниот пазар  |  „Монделез“ го презема „Тејтс бејк шоп“  |  „Нестле“ ќе го продава кафето на „Старбакс“  |  Плаќање со мобилен телефон во „Меркатор“   |  Се укинуваат временските ограничувања за продажба на алкохол  |  Потрошувачката на пиво е најголема во последните пет години  |  „Подравка“ со најдобри резултати во историјата  |  Суперлативи од „Вајн адвокејт“ за три вина на „Стоби“  |  „Виталиа“ ќе вработува ученици по нивното матурирање   |  „Меркатор“ забележа загуба од 181 милион евра  |  „Лидл“ им ги зголеми платите на вработените  |   ||
   

Свет: Месото најскапо во Швајцарија

17.11.2017

Највисоки цени на месото помеѓу членките на Европската Унија имало во Данска, каде што месото е за околу 40% поскапо во однос на просечната цена на земјите од блокот, а најевтино е во Полска, каде што е 47% поевтино во однос на европскиот просек, соопшти Евростат престставувајќи ги најновите податоци.

Меѓу земјите со најевтино месо се Бугарија и Романија, со 44 и 41,1 проценти поевтино месо во однос на просекот во ЕУ, а меѓу земјите со најскапо месо се и Австрија, Шведска и Франција, со 37, 33,5 и 31,3 отсто повисоки цени во однос на просечните.

Во границите на целиот континент, најскапо месо плаќаат жителите на Швајцарија, 157% поскапо во однос на европскиот просек, а месото е најевтино повторно во Полска, чии жители за месо плаќаат поевтино и од жителите на Србија, Црна Гора, Албанија и на Македонија.

Според анализата на статистичката служба на ЕУ, цените на месото во Србија се за околу 40% во однос на просечните цени во земјите од ЕУ, во Албанија за 46%, во Македонија - 43%, а во Црна Гора за 34%.

Според истражувањето што претходно го направи компанијата „Катервингс", неквалификуван работник во Швајцарија треба да работи 3,1 час за да купи еден килограм месо, а за килограм месо работник во Индонезија мора да работи 23,6 часа за килограм јунешко месо.


Назад
 

 
 
 
back to top