IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Сабота, 18.08.2018 || Законот за петокраката може да го забрани Heineken  |  „Констелејшн брендс“ вложува 5 милијарди долари во марихуана  |  Скопско ги враќа маалските дружби во Карпош  |  Нов начин на пакување на бананите  |  Наскоро ќе се знае судбината на „Равница“  |  Во Србија храната се купува на одложено  |  „Унилевер“ има нов логистички партнер  |  Реновиран „Рамстор“ во Ново Лисиче  |  „Шпар“ ќе отвори уште 80 објекти  |  Успешно прво полугодие за „Баерсдорф“  |  Осмислена првата паметна кошница за мед  |  ЕУ одобри извоз на млеко од БиХ  |  Спорните соини шницли на „Виталиа“ содржат ГМО  |  За домашната ракија ќе се плаќа акциза  |  „Лидл“ го намалува прехранбениот отпад  |  Ќебапи и плескавици со пилешко се продавале како свински и говедски  |  ГМО во сојата на „Виталиа“ и во кочански ориз  |  Нови награди за македонските вина  |  „Нели“ ќе произведува бонбониера Azbuka  |  АВТ нов дистрибутер на „Вернер & Мерц“  |   ||
   

Свет: Месото најскапо во Швајцарија

17.11.2017

Највисоки цени на месото помеѓу членките на Европската Унија имало во Данска, каде што месото е за околу 40% поскапо во однос на просечната цена на земјите од блокот, а најевтино е во Полска, каде што е 47% поевтино во однос на европскиот просек, соопшти Евростат престставувајќи ги најновите податоци.

Меѓу земјите со најевтино месо се Бугарија и Романија, со 44 и 41,1 проценти поевтино месо во однос на просекот во ЕУ, а меѓу земјите со најскапо месо се и Австрија, Шведска и Франција, со 37, 33,5 и 31,3 отсто повисоки цени во однос на просечните.

Во границите на целиот континент, најскапо месо плаќаат жителите на Швајцарија, 157% поскапо во однос на европскиот просек, а месото е најевтино повторно во Полска, чии жители за месо плаќаат поевтино и од жителите на Србија, Црна Гора, Албанија и на Македонија.

Според анализата на статистичката служба на ЕУ, цените на месото во Србија се за околу 40% во однос на просечните цени во земјите од ЕУ, во Албанија за 46%, во Македонија - 43%, а во Црна Гора за 34%.

Според истражувањето што претходно го направи компанијата „Катервингс", неквалификуван работник во Швајцарија треба да работи 3,1 час за да купи еден килограм месо, а за килограм месо работник во Индонезија мора да работи 23,6 часа за килограм јунешко месо.


Назад
 
 
 
 
back to top