IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Среда, 13.12.2017 || „Марс“ е малцински сопственик на „Кајнд“  |  Аqua Viva со две глобални признанија  |  АХВ: Не се увезени небезбедни производи на „Лакталис“  |  „Хајнекен“ гради фабрика од 85 милиони евра  |  Храната за доенчиња Celia Expert 2 повлечена од пазарот  |  „Гомекс“ отвори маркет во Бајмок  |  Тони Балажич преминува во „Панвита“  |  Во „Амазон“ работат 120.000 роботи  |  Нова фабрика на „Ла линеа верде“ до крајот на годинава  |  Основан е Клуб на извозници  |  „Теско“ претстави вина со понизок процент на алкохол  |  Незначително намалување на цените на храната во ноември  |  „Ист оф Ингланд ко-оп“ ќе продава храна со поминат рок  |  Стопиран увозот на крекери и кекси од Србија и од БИХ  |  Агенцијата „Берин“ одбележа 25 години работење  |  „Конзум“ и хрватските доставувачи со заедничка акција  |  „Бимилк“ прославува 65 години  |  Деловни резултати на „Кофола“  |  „Оркла“ ја купува „Хелт анд спортс нутришн груп“  |  Октомвриски индекси на прометот во секторот трговија  |   ||
   

Свет: Месото најскапо во Швајцарија

17.11.2017

Највисоки цени на месото помеѓу членките на Европската Унија имало во Данска, каде што месото е за околу 40% поскапо во однос на просечната цена на земјите од блокот, а најевтино е во Полска, каде што е 47% поевтино во однос на европскиот просек, соопшти Евростат престставувајќи ги најновите податоци.

Меѓу земјите со најевтино месо се Бугарија и Романија, со 44 и 41,1 проценти поевтино месо во однос на просекот во ЕУ, а меѓу земјите со најскапо месо се и Австрија, Шведска и Франција, со 37, 33,5 и 31,3 отсто повисоки цени во однос на просечните.

Во границите на целиот континент, најскапо месо плаќаат жителите на Швајцарија, 157% поскапо во однос на европскиот просек, а месото е најевтино повторно во Полска, чии жители за месо плаќаат поевтино и од жителите на Србија, Црна Гора, Албанија и на Македонија.

Според анализата на статистичката служба на ЕУ, цените на месото во Србија се за околу 40% во однос на просечните цени во земјите од ЕУ, во Албанија за 46%, во Македонија - 43%, а во Црна Гора за 34%.

Според истражувањето што претходно го направи компанијата „Катервингс", неквалификуван работник во Швајцарија треба да работи 3,1 час за да купи еден килограм месо, а за килограм месо работник во Индонезија мора да работи 23,6 часа за килограм јунешко месо.


Назад
 

 
 
 
back to top