IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Недела, 23.07.2017 || Кампања на „Меркатор“ со најсилните словенечки брендови  |  ИРБ и „Атлатик група“ заеднички ќе развиваат нов производ  |  „Кине + Нагел“ ја зајакна водечката позиција  |  Нова „Кока-кола активна зона“ во Штип  |  Исти производи за сите пазари  |  „Шпар“ потпиша договор за франшиза со „Ермес“  |  Обновено производството во БИП   |  „Бинго“ презеде еден од објектите на „Конзум“ во Зеница  |  „Метро груп“ ја заврши поделбата  |  Нов „Стокомак“ во Радишани  |  „Карлсберг“ и „Бруклин“ го прошируваат бизнисот  |  Ledo доби халал-сертификат  |  „Меркатор“ и „Конзум“ се разделуваат  |  Lejla - нова вода на „Сарајевска пивара“  |  Вранец од „Тиквеш“ за јубилејот на Гандалф  |  „Макпрогрес“ овозможи летување на деца со посебни потреби  |  „Карфур“ ја поставува првата вертикална градина  |  „Кофола“ ја купи „Премиум роса“  |  Златни медали за македонските вина на „Вино Љубљана“  |  Нов „Гранап“ во Центар  |   ||
   

Македонија: Фондот за иновации избра 32 проекти што ќе ги финансира

13.07.2017

Вкупно 32 од 59 проекти беа селектирани во следната фаза од четвртиот повик за финансирање на старт-ап компании и за комерцијализација на иновации на микро, мали и средни претријатија, што го распиша Фондот за иновации.

Речиси половина од претселектираните предлог-проекти се од областа на информатичките и комуникациските технологии, а застапени се и проекти од областа на маркетингот, прехранбената индустрија, производството, образованието, трговијата на големо, спортот, забава и рекреација и управувачките дејности.

Од Фондот најавуваат дека во текот на следните денови, нивни претставници ќе спроведат теренски посети кај дел од апликантите за да се сретнат со менаџментот, да се направи увид на терен и да се обезбедат дополнителни информации за проектите. Последната недела од јули, претприемачите чиишто проекти биле претселектирани, ќе може да ги претстават пред Комитетот за одобрување на инвестиции при Фондот. До 28 јули ќе бидат избрани проектите што ќе добијат финансирање, а до септември се очекува да се потпишат договорите и да се почне со имплементација на проектите.

Сите апликанти што не беа претселектирани ќе добијат препораки за подобрување на предлог-проектите од Комитетот за одобрување на инвестиции и ќе имаат можност повторно да поднесат предлог-проект на следниот отворен повик, во последниот квартал годинава, се наведува во соопштението од Фондот.

За четвртиот повик за финансирање на 15 старт-ап компании и за 10 проекти за комерцијализација на иновации на микро, мали и средни претпријатија, обезбедени се 1.450.000 евра со поддршка на Светска банка.


Назад
 

        
 
 
 
back to top