IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Среда, 13.12.2017 || „Марс“ е малцински сопственик на „Кајнд“  |  Аqua Viva со две глобални признанија  |  АХВ: Не се увезени небезбедни производи на „Лакталис“  |  „Хајнекен“ гради фабрика од 85 милиони евра  |  Храната за доенчиња Celia Expert 2 повлечена од пазарот  |  „Гомекс“ отвори маркет во Бајмок  |  Тони Балажич преминува во „Панвита“  |  Во „Амазон“ работат 120.000 роботи  |  Нова фабрика на „Ла линеа верде“ до крајот на годинава  |  Основан е Клуб на извозници  |  „Теско“ претстави вина со понизок процент на алкохол  |  Незначително намалување на цените на храната во ноември  |  „Ист оф Ингланд ко-оп“ ќе продава храна со поминат рок  |  Стопиран увозот на крекери и кекси од Србија и од БИХ  |  Агенцијата „Берин“ одбележа 25 години работење  |  „Конзум“ и хрватските доставувачи со заедничка акција  |  „Бимилк“ прославува 65 години  |  Деловни резултати на „Кофола“  |  „Оркла“ ја купува „Хелт анд спортс нутришн груп“  |  Октомвриски индекси на прометот во секторот трговија  |   ||
   

Македонија: „Алкалоид“ со зголемена добивка во првото полугодие

28.07.2017

„Алкалоид" во првата половина годинава оствари позитивни финансиски резултати искажани во неревидираните единечен и консолидиран биланс на успех, објавени на Македонската берза.

Остварената единечна нето-добивка од јануари до јуни 2017 година изнесувала 374.887.000 денари и во споредба со добивката од истиот период во 2016 година, бележи зголемување за 9 отсто. Остварената консолидирана нето-добивка во 2017 година, во износ од 361.750.000 денари, е за 11 отсто повисока во однос на претходната година.

Од вкупните консолидирани продажби, 61 отсто биле остварени на странските пазари, а најголем пораст бил остварен во: Унгарија (1.795 отсто), Велика Британија (1.702 отсто), Романија (52 отсто), Украина (33 отсто), Русија (24 отсто), Словенија (24 отсто), Црна Гора (17 отсто) итн.

Вкупните инвестиции на „Алкалоид" во основни средства од јануари до јуни 2017 година изнесувале 323.470.000 денари, а во истиот период биле реализирани 54 нови вработувања во земјава.


Назад
 

 
 
 
back to top