Регион

Американци ги купија трговските центри на „Меркур“

11 јул 2019

Фондот „ЛЦН Капитал Партнерс“ од Њујорк стана сопственик на на 15 од вкупно 23 трговски центри на словенечкиот синџир „Меркур“. 

За нив, америкнаскиот фонд плати 100 милиони евра. 

До сега, трговските центри на „Меркур“ беа во сопственост на исто така американски фонд - „ХПС Инвестментс Партнерс“, кој во 2017 година ја презеде и трговската дејност на „Меркур“ за 28,5 милиони евра. 

Претходно, за „Меркир“ беше заинтересиран и хрватскиот трговски синџир „Певец“. Но, тој се откажа поради „забраната да направи длабинско снимање во словенечката компанија  и поради лимитираниот обем на документација и информации“.