Регион

Црногорската Влада им забрани на трговците да работат во недела

08 мар 2019

Владата на Црна Гора на вчерашната седница го утврди Предлог-законот за измени и дополнувања на Законот за внатрешна трговија. 

Со предложеното законско решение, покрај другото, се воведува забрана за работа во дејноста трговија на големо и мало во недела, на државни празници и во денови на други празници, соопштија од таму. 

Од ова правило ќе бидат изземени единствено објекти кои се неопходни за непречено функционирање на општеството. 

Во секторот трговија во Црна Гора се вработени околу 37.000 лица. 

Овој концепт е добар. Мораме политиката да ја социјализираме и да ја направиме похумана. Трката за пари и профит уништи многу од нашите вредности, рече Душко Марковиќ, премиер на Црна Гора, во тек на расправата за предлог-законот.