Свет

„Кауфланд“ ја намалува содржината на шеќер, сол и масти

11 јун 2019

Германскиот трговски синџир „Кауфланд“ ја намалува содржината на шеќер, сол и масти во производите од својата линија приватни трговски марки. 

Меѓу новите производи се и ролни од брашно од спелта во кои има 55 отсто помалку шеќер како и органски бургери, кои содржат 51 отсто помалку сол отколку претходно.

Компанијата си постави за цел да ја намали содржината на шеќер, сол и масти во повеќе од 300 производи на приватните трговски марки, во просек за 20 отсто во периодот до 2021 година.