IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Вторник, 26.09.2017 || „Таргет“ се вклучува во ценовната војна  |  Срѓан Златичанин е новиот генерален директор на „Фриком“  |  Извозот на вина и пијалаци се зголеми за 12%  |  „Алди“ ги отвора првите безнински пумпи  |  „Лидл“ ќе продава производи направени според стари семејни рецепти  |  „Кока-кола активна зона“ во Радовиш  |  „Шпар“ - прв меѓународен синџир во Белорусија  |  „Макпрогрес“ ја презема „Дониа“  |  Prohibition – нова безалкохолна верзија на Budweiser  |  „Браун-Форман“ ја зголеми продажбата  |  Oд понеделник во продажба Добриот леб   |  „Крафт-Хајнц“ заинтересирани да го преземат „Данон“  |  „Млекара Плана“ вторпат на продажба  |  „Перно Рикар“ најавува зголемување на продажбата  |  Првата пратка производи тргна за Москва  |  Најважна е поддршката на домашните компании  |  „Ахолд Делез“ е меѓу лидерите за одржливо работење  |  „Жито“ во Петровец, прв во таа општина  |  Нова сезона на „Полица за домашните“ во „Лидл“  |  Златни медали за вината на „Тиквеш“ во Кина   |   ||
   

Владимир Трпаноски: Приспособувањето на брзите промени е можност за пораст

16.08.2017

Владимир Трпаноски, комерцијален директор на „Витаминка"

Чувството е тоа што секој потрошувач го води кон некој производ или бренд. Од тоа какво е чувството, позитивно или негативно, зависи дали некој ќе посегне по одреден производ. Чувството се развива поради навиките на средината, поради личното искуство, поради потребата да се проба нешто ново. Тој што ќе успее да направи вистинска комбинација на овие фактори, ќе може да го задржи потрошувачот.

Сведоци сме на појава на нови производи, на предизвикот да одговориш соодветно на нелојална конкуренција, на потребата да бидеш чекор пред другите. Ова нема да може да се оствари ако не постои вистински тим зад лицето на секоја компанија. Тимот треба да знае да ги препознае барањата на потрошувачите, да создава нови навики, да креира иновативни производи, да ја одржува двонасочната комуникација со потрошувачите и, пред сè, да отвора нови можности за развој.

Како компанија, зад себе имаме брендови кои покажаа дека со постојано вложување во развој можно е, не само да се одржи, туку и да се развие еден бренд. Замислете една машина – секој дел треба да работи беспрекорно за да може да функционира, а секој дел е посебна целина, на која треба да ѝ се посвети внимание. Целината на производството зависи од тоа колку вложувате во модернизација, напредна технологија и во одлични услови за работа на вработените – толку и ви се враќа назад. Продажбата зависи од способноста на вашите продажни тимови, начинот на преговарање, договарање. Поради тоа тимот значи многу, особено кога станува збор за кондиторскиот сегмент, во кој „Витаминка" опстојува како компанија.

Да се обидеме да бидеме пофлексибилни на комуникациските промени, да ги предвидиме проблематичните сегменти и да работиме на нив. Само така ќе може да ги менаџираме нашите брендови во „бучавата" на социјалните мрежи.

Но, тоа не е доволно. Говорев за чувството што го имаме за одредени брендови.  Чувството се развива и по „гласовите" на брендот, кои кружат по „новите" медиуми. Тоа е нов комуникациски канал, кој колку што е добар, толку може да биде „лош". Вистински предизвик за сите нас ќе биде да се „носиме" со новостите од овој начин на комуникација. Имаме голема понуда производи, напредна технологија на производство која носи квалитет, но важно е пораката за сите тие нешта да се пренесе до потрошувачот, што е навистина тешко. Во следниот период, секој од нас ќе има предизвик најмногу во начинот на комуникација со потрошувачите. Имаме брзорастечки медиуми, информацијата многу бргу стигнува до потрошувачот, а во низата од информации има многу „бучава". Затоа е важно вашата информација да се издвои како релевантна. 

Да се обидеме да бидеме пофлексибилни на комуникациските промени, да се обидеме да ги предвидиме проблематичните сегменти и да работиме на нив. Само така ќе може да ги менаџираме нашите брендови во „бучавата" на социјалните мрежи.


 
 
 
 
back to top