IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Петок, 22.06.2018 || „Крафт-Хајнц“ го продава Complan?  |  Отворена е 100. „Бипа“  |  „Кока-кола“ го проширува погонот во Унгарија  |  „Прилепска пиварница“ донира за Центрите за аутизам  |  „Збербанк“ ќе биде сопственик на 39,2% од „Агрокор“  |  „НТ Болеро“ отвори погон за преработка на овошје во Топола  |  „Шпар“ го отвори првиот супермаркет во Малта  |  Нови можности за квалитетните македонските вина   |  „Мегле“ почнува со дигитален процес на откуп  |  „Млекара Здравје“ се закити со 5 златни ѕвезди   |  „Нектар“ со линија за иновативни пакувања  |  „Слатка куќа“ на улица Македонија  |  „Тинекс“ со поддршка за ранливите групи  |  Tip of the Week® на англиски јазик  |  „Барила“ ќе вложи милијарда евра за одржливо работење  |  „Теско“ ја објави добивката од приватните марки  |  Успешно одржан првиот FMCG-самит во Љубљана  |  Најдобар HR менаџер e Eлизабета Мирчевска  |  „Генеза“ отвори нов погон  |  Попусти за корисниците на „Амазон прајм“ во „Хол фудс“  |   ||
   

Рекламите најмногу допираат до Македонците

29.11.2012
Потрошувачите на територијата на поранешна Југославија
 
Рекламите најмногу допираат до Македонците

Средната класа претставува исклучително важен дел од потрошувачите, кој континуирано се зголемува. Во развојот на пазарот помеѓу 1990 и 2005 година, таа порасна од 1,4 милијарди на 2,6 милијарди луѓе (Martin Ravillion, www.economist.com). Да видиме која е ситуацијата во Словенија, Хрватска, Србија и Македонија. Земајќи го предвид потенцијалот на средната класа, компаниите мораат да знаат што се случува со нив, бидејќи, и покрај рецесијата, средната класа има голема купувачка моќ.

Автор: Радојковиќ Борислав, „Медиана"

Често се претпоставува дека на секој пазар средната класа најмногу е ориентирана кон некои материјални вредности и амбициозност. Всушност, дали е ова точно? Ова го утврдивме со помош на одговорите на 13.000 испитаници од четири поранешни југословенски пазари. Податоците, исто така, ги споредивме со другите развиени земји и земјите во развој. Резултатите покажаа дека мрачната економска клима во европските земји е под дејство на оптимизам од некои нејзини жители или потрошувачи, но не во еднаква мера.
 
 
 
На слика 1 можеме да го споредиме задоволството и способноста на влијанието на промените во животот на потрошувачите од различни земји, што се само 2 од 200 елементи на анализа на начинот на живот што истражувањето TGI го нуди на секој пазар. Анализата на 13.000 одговори на испитаниците во првата половина на 2012 година дава интересни резултати и открива големи разлики меѓу потрошувачите на релативно мал пазар. Според податоците што се темелат на пресметка на просечните вредности, само Словенија се наоѓа на оптимистичкиот спектар на картата. Македонците се најмалку задоволни, потоа се Србите, а Македонците, пак, се чувствуваат немоќни во врска со какви било промени. Ист е примерот и со западноевропските земји и со земјите во развој, каде што се покажува дека најоптимисти и најзадоволни луѓе се оние што живеат во Германија, САД и Велика Британија, а најмалку задоволни се оние што живеат во Јужноафриканската Република. На пример, Бразилците не се задоволни со стандардот, но затоа се оптимисти, што за нивниот економски пораст не е изненадувачки.
 
Слика 1. Извор: TGI Adria 2012/2 (Словенија, Хрватска, Србија, Македонија)
 
Повеќе можете да прочитате во електронското и печатеното издание на InStore број 2

 
 
 
 
back to top