IN STORE in your country:
Makedonija   Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  Македонија Сабота, 18.08.2018 || Законот за петокраката може да го забрани Heineken  |  „Констелејшн брендс“ вложува 5 милијарди долари во марихуана  |  Скопско ги враќа маалските дружби во Карпош  |  Нов начин на пакување на бананите  |  Наскоро ќе се знае судбината на „Равница“  |  Во Србија храната се купува на одложено  |  „Унилевер“ има нов логистички партнер  |  Реновиран „Рамстор“ во Ново Лисиче  |  „Шпар“ ќе отвори уште 80 објекти  |  Успешно прво полугодие за „Баерсдорф“  |  Осмислена првата паметна кошница за мед  |  ЕУ одобри извоз на млеко од БиХ  |  Спорните соини шницли на „Виталиа“ содржат ГМО  |  За домашната ракија ќе се плаќа акциза  |  „Лидл“ го намалува прехранбениот отпад  |  Ќебапи и плескавици со пилешко се продавале како свински и говедски  |  ГМО во сојата на „Виталиа“ и во кочански ориз  |  Нови награди за македонските вина  |  „Нели“ ќе произведува бонбониера Azbuka  |  АВТ нов дистрибутер на „Вернер & Мерц“  |   ||
   

Помал ризик во работењето

19.12.2012
Понапредно истражување за поедноставно планирање
 
Помал ризик во работењето
 
Во рамките на пазарите за стока за широка потрошувачка расте побарувачката за примена на напредните аналитички истражувања што помагаат во разбирањето на силата и олеснувањето при управување со поединечните аспекти на маркетингот – со цена, промоција, асортиман, дистрибуција, со предвидувања за развојот на пазарите.
 
Автор: Миријана Глишиќ-Гарашанин, извршен акаунт за AAC & RMS, „Нилсен", mirjana.glisicgarasanin@nielsen.com

Наспроти важноста на истражувањето на пазарите како помошна алатка при донесувањето на деловните одлуки, во одредени држави од нашиот регион, сè уште можеме да се сретнеме со размислувањата дека тоа е непотребно и оти самите ги познаваме околните пазари во кои дејствуваме. Меѓутоа, колку навистина ги познаваме нашите купувачи и потрошувачи? Ги познаваме ли нашите деловни конкуренти и нивната умешност да ги задоволат потребите? Преокупирани со сопствените работни процеси и рокови, многу е едноставно да се изгуби чувството за она што се случува околу нас, за она што се случува надвор од нашите канцеларии, нашите компании, надвор од индустриските зони. Едно од решенијата е препуштање на собирањето информации од пазарот на независните извори што за тоа имаат време и знаење.
 
Цена
 
Поскапувањето на енергентите и останатите суровини ги зголемуваат трошоците за производство што доведува до пораст на цените на одреден производ. Поскапувањето често резултира со пад на продажбата. Разбирањето на ценовната еластичност на сопствените производи овозможува ублажување, дури и потполно избегнување на загубата на приходите поради падот на продажбата. Ценовната еластичност зборува за процентуалната промена на количествената продажба предизвикана од одредена процентуална промена на цената (на пример, доколку ја зголемиме цената на производот за 1%, а продажбата падне за 2%, велиме дека факторот на еластичност е -2). Од оваа перспектива, препораката е да се зголеми цената на производот со понизок индекс на еластичност, односно на производите чијашто продажба е помалку чувствителна на ценовните промени, и да се почека со покачувањето на цените на оној дел од портфолиото што посилно реагира на промената на цената.

 
Освен нивото на еластичност, потребно е да се разбере кој е нејзиниот извор – дали е тоа ценовната разлика во однос на конкурентите (ако да, на кои конкуренти), разликата во однос на останатите производи на истиот бренд (на пример, производи во пакување од 21 во однос на помало пакување од истиот бренд) или најсилно влијание има цената на тој производ без оглед на односот со другите производи. Доколку купувачите на вашиот производ ја споредуваат цената со онаа на конкурентите, почекајте вашиот конкурент прв да ја зголеми цената. На тој начин, ценовниот однос останува непроменет и вашето поскапување ќе биде помалку забележано.

Кога станува збор за промотивните цени (на пример, викенд-акција на одреден производ чијашто цена е намалена за 30%), важно е да се знае кој производ подобро реагира на привременото намалување и кое е оптималното намалување – 20 или 30%? Се случува недостигот од ваквите информации да доведе до пропуштен приход.
 
Прочитајте повеќе во електронското и печатеното издание на InStore број 3


 
 
 
 
back to top